Vluchten

“Voor mijn ogen zie ik een oudere man van rond de 80 jaar verschijnen. Hij loopt alleen. Hij draagt ​​twee grote tassen, in elke hand één. Hij draagt vele lagen kleding over elkaar, om zoveel mogelijk mee te kunnen nemen. Hij komt amper vooruit, maar hij wil leven en probeert aan alle ellende te ontsnappen. Ik zie huilende vrouwen, mannen met trillende lippen, maar ook mensen die nog niet lijken te beseffen wat hun is overkomen, omdat ze in de haast vertrokken zijn en aan het overleven zijn.”

Dit berichtje ontving ik van een van onze teamleden in Rusland die niet ver van de Oekraïense grens woont. Ook naar Rusland komt een stroom aan vluchtelingen op gang, al gaat dit natuurlijk wel om veel kleinere aantallen. Bij de grens staat een kilometers lange rij auto’s, allemaal mensen die opzoek zijn naar een veilig onderkomen. Ze controleren iedereen zorgvuldig bij de grens, dus mensen staan urenlang in de rij.

Veel auto’s hebben kapotte ramen, terwijl het buiten koud is. Sommige mensen zijn op pantoffels. Mensen hebben niet de nodige dingen, zoals: luiers voor kinderen, maandverband, vochtige doekjes, warm eten, maar ook velen zitten zonder brandstof. Het is moeilijk om aan te zien.

Mensen trekken over de grens en weten niet wat ze moeten doen. Sommigen hebben familie of vrienden in Rusland en hebben alleen een plek nodig om te overnachten, zodat ze de volgende dag weer verder kunnen reizen, terwijl anderen geen idee hebben waar ze naar toe gaan en hulp nodig hebben.

Het team ter plaatse helpt, samen met andere vrijwilligers, de vluchtelingen waar ze kunnen. Ze delen warm voedsel uit aan de mensen die in de rij bij de grens staan, voorzien in de eerste basisbehoeften en helpen waar ze kunnen.

De situatie in en rondom Oekraïne is hartverscheurend en kent alleen maar slachtoffers. Met Grain of Wheat Rusland proberen we de vluchtelingen in Rusland te helpen waar we kunnen, bidden jullie mee?

Ps. In het afgelopen jaar zijn er maar weinig blogberichten verschenen, dit is niet omdat het werk in de afgelopen maanden heeft stil gestaan, maar komt doordat ik vanwege long (langdurig) – covid klachten beperkt ben in mijn werkzaamheden. Het werk is gelukkig wel altijd doorgegaan. Nu het langzaam weer de goede kant op gaat, zal ik proberen ook weer vaker updates te plaatsen.