Mijn eerste week in Siberië

In de sneeuwVandaag ben ik precies een week in Siberië! Het is grappig om terug te blikken en te realiseren dat vorige week alles hier nog nieuw was, maar ik inmiddels al wat meer begin te wennen aan het leven hier. Voordat ik over mijn eerste belevenissen hier in Rusland schrijf, ga ik eerst nog even terug naar de periode voor mijn vertrek.

Het afscheid nemen van iedereen vond ik toch wat lastiger dan in eerste instantie gedacht. Al het vertrouwde in Nederland achterlaten en nog niet precies weten wat er voor in de plaats komt was af en toe even slikken. De tussenperiode in Duitsland waar ik d.m.v. een training/conferentie werd voorbereid op de aankomende land-/cultuurswitch, was dan ook een goede periode om even alles te laten bezinken, het afscheid nemen te verwerken en me verder voor te bereiden op de aankomende transitie. Het was fijn om tijd met mensen door te brengen die door dezelfde fases heen gaan en onderwijs te krijgen over andere cultureren e.d. Het was een intense en leerzame periode!

Aan het einde van de training was ik er aan toe om daadwerkelijk richting Rusland te vertrekken en was dan ook blij dat ik 30 januari eindelijk het vliegtuig in mocht stappen, maar nog blijer dat ik een paar uur later in Rusland weer mocht uitstappen! Ik kwam ’s nachts aan dus ik had uiteindelijk nog geen idee waar ik nu terecht was gekomen. Het was dan ook gek om de volgende ochtend wakker te worden en niet te weten waar ik precies was, maar wel te weten dat ik hier de komende 2 jaar ga doorbrengen.

De eerste week stond vooral in het teken van wennen en de mensen en omgeving hier leren kennen. Het is fantastisch hoe ik hier word opgevangen. De teamleden zijn ontzettend aardig en behulpzaam. In de afgelopen week heb ik bij verschillende teamleden gegeten om ze beter te leren kennen. Ook in de aankomende weken zullen er nog heel wat bezoekjes afgelegd worden. Daarnaast heb ik veel uitleg gekregen over hoe de dingen hier op kantoor en binnen het team werken. Ik begin langzaam maar zeker ook de omgeving wat beter te leren kennen. Mijn overwinning van deze week was dat ik zelf met de bus naar een winkelcentrum hier in de buurt ben geweest. Wonen in een ander land voelt echt alsof je alles weer opnieuw moet leren en dan voelt alleen met de bus gaan al als een hele overwinning 🙂

Aankomende week ga ik beginnen met mijn taallessen. In de afgelopen week heb ik alvast weer wat kunnen wennen aan de Russische taal. Ik ben heel benieuwd hoe de lessen zullen gaan en hoop dat ik de taal snel zal oppakken.

Qua temperatuur valt het deze week heel erg mee. Het varieerde deze week van -18 tot 2 graden boven nul. Wel fijn dat ik op deze manier kan wennen en niet direct met -30 geconfronteerd wordt 😉 Al heb ik begrepen dat de temperatuur zo in één keer weer kan gaan dalen, dus ik ben benieuwd! Aan sneeuw is er in ieder geval geen gebrek!

Sneeuw2Sneeuw3

Sneeuw4