Over mij

“Van Friesland naar Rusland”

mission possible 2015 310Mijn naam is Boukje Fokkema. Al op jonge leeftijd ontstond bij mij het verlangen om iets te betekenen voor kinderen in nood. Na mijn middelbare school heb ik de MBO-Verpleegkunde opleiding gevolgd. Tijdens deze studie heb ik o.a. 3 maanden stage gelopen in het Red Cross Children’s Hospital in Kaapstad, Zuid-Afrika. Na het afronden van mijn MBO-opleiding heb ik aansluitend de HBO-Verpleegkunde opleiding gevolgd en met goed resultaat afgerond. Ook tijdens deze studie ben ik voor stage naar het buitenland afgereisd, waarbij ik vier maanden in Chipata, Zambia, een onderzoeksstage heb gedaan.

Beide buitenlandstages hebben mijn verlangen om mij in te zetten voor kinderen in het buitenland doen groeien, maar dat niet alleen… In de zomer van 2004 bracht ik mijn eerste bezoek aan Sint Petersburg in Rusland. Met een Nederlandse organisatie ging ik daar op werkvakantie om liefde en aandacht te geven aan straat-, wees- en zieke kinderen. Deze reis heeft mijn leven veranderd. Bij terugkomst in Nederland kon ik de nood die ik in de Russische weeshuizen had gezien niet vergeten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik vanaf die zomer minimaal 1x per jaar naar Rusland ben gegaan om me daar in te zetten voor de Russische weeskinderen.

Na het afronden van mijn HBO-V opleiding besloot ik dat ik niet langer in Nederland wilde blijven, maar mij fulltime wilde gaan inzetten voor de Russische kinderen in nood. Ik heb bijna een jaar in Sint Petersburg gewoond en in die periode vrijwel dagelijks met wees- en zieke kinderen gewerkt. Na een jaar ben ik terug gegaan naar Nederland, omdat ik me graag nog beter wilde voorbereiden op de zending. Ik heb vervolgens een tweejarige opleiding gevolgd om met kinderen in nood te gaan werken, allemaal met als doel om terug naar Rusland te gaan.

Na twee trainingsjaren was het nog niet de tijd om terug te gaan naar Rusland en ben ik eerst als stafmedewerker op de desbetreffende trainingsschool aan de slag gegaan.  Drie jaar lang mocht ik investeren in andere mensenlevens en meehelpen hen te trainen om ook als kinder- en/of tienerwerker aan de slag te gaan en uit te reiken naar kinderen en tieners in nood. Inmiddels lijkt de tijd te zijn aangebroken om verder te gaan en het verlangen in mijn hart concreet handen en voeten te gaan geven: hoop en leven brengen aan kinderen in nood in Rusland.