Kinderwerk

df9fb570fe5df0d4c5253ee5a7014a14Begin deze week dwarrelden hier nog verdwaalde sneeuwvlokjes naar beneden, maar vandaag was het met 18 graden zo warm dat de zomerjas eindelijk aan kon! Heerlijk dat de lente hier ook lijkt door te breken en dat betekent ook dat de zomer in aantocht is! Tijdens de zomer hebben we hier verschillende korte zendingsreizen. Zelf zal ik betrokken zijn bij 2 kinderkampen. De eerste is in juni voor kinderen met een lichamelijke beperking en de tweede is een kinderkamp in augustus voor kinderen met verschillende achtergronden.

Voor dit laatste kamp ben ik samen met een teamgenootje inmiddels begonnen met de voorbereidingen. We gaan samen het kamp vormgeven en de programma’s opstellen, dus we zitten nu midden in de brainstormfase. Tijdens het kamp zelf zullen zowel Russische als buitenlandse mensen zich bij ons kamp aansluiten.

Daarnaast heb ik in de afgelopen periode een aantal keer een weeshuis bezocht. Soms helpen we met praktische ondersteuning, zoals de tuin na een lange winter weer zomer klaar maken, maar meestal draaien we een programma. In de weeshuizen die we bezoeken verblijven voornamelijk oudere kinderen in de leeftijd van 12 – 17 jaar. Iedere keer proberen we een ander passend programma voor hen te creëren, zo hebben we o.a. een keer een film gekeken die we na afloop met hen hebben besproken. Momenteel zijn we bezig met de voorbereidingen voor ons paasprogramma (pasen wordt hier op 1 mei gevierd).

In de afgelopen periode heb ik ook tijd gestoken in het mee organiseren van een conferentie voor mensen die geïnteresseerd zijn in het adopteren van weeskinderen. Het is interessant dat in een paar jaar tijd het aantal weeskinderen in Rusland sterk is afgenomen doordat steeds meer mensen openstaan voor adoptie en/of pleegzorg. Het is daarom goed om dergelijke conferenties te organiseren in de hoop dat steeds minder kinderen in een weeshuis hoeven op te groeien.

Ook heb ik een start gemaakt om mee te gaan bij het bezoeken van gezinnen die bij de ‘children at risk’ afdeling horen. Er zijn een aantal gezinnen die teamleden regelmatig bezoeken omdat hun thuissituatie niet gemakkelijk en onstabiel is. Binnenkort zal ik hierover meer vertellen in mijn nieuwsbrief.

Het is heerlijk om op deze manier steeds meer met kinderwerk bezig te kunnen zijn. Het is confronterend in wat voor erbarmelijke situaties kinderen soms leven en tegelijkertijd is het zo’n voorrecht om in deze prachtige levens te mogen investeren. Een lange adem en veel geduld hebben is wel belangrijk, want we zien hier niet altijd direct resulaten op korte termijn, maar het is het meer dan waard om onze tijd, liefde en aandacht in deze prachtige kinderen en tieners te mogen steken.