Children at risk

img_20161027_181952_resized_20161027_062010200De eerste sneeuwpop is gemaakt, ofterwijl: de Siberische winter is begonnen. Het is een uitdaging om zonder valpartijen over straat te lopen aangezien de wegen momenteel heel glad zijn en met het openbaar vervoer ben je momenteel een keer zo lang onderweg dan normaal. Ook in Siberië moeten ze aan het begin van de winter toch weer even omschakelen na een paar heerlijke warme zomermaanden zonder sneeuw en ijs.

Mijn weken zijn momenteel gevuld met taallessen, kantoorwerk en kinderen/tieners bezoeken van onze “children at risk” afdeling. Zo bracht ik afgelopen week een bezoek aan een meisje van 16 jaar oud en haar broertje van 5 jaar oud. Ze hebben nog een broer en zusje maar die verblijven momenteel in een weeshuis, omdat hun leefomstandigheden niet goed zijn. De vier kinderen hebben 3 verschillende vaders, die alle drie geen rol meer spelen in de opvoeding. De moeder van het gezin drinkt regelmatig te veel alcohol, ze hebben schulden en het huis waarin ze wonen is in slechte staat. Het meisje van 16 draagt momenteel zorg voor haar vijfjarige broertje en gaat dus niet naar school.

De dag voordat we hun deze week bezochten was de verjaardag van het – nu inmiddels – vijfjarig jongetje. Zijn verjaardag was nog nooit eerder gevierd dus daar hebben we nu verandering in gebracht. Met een cadeautje en een stuk taart toverden we al snel een glimlach op zijn gezicht.

Door deze kinderen te bezoeken, eten en kleding te geven, en vooral persoonlijke liefde en aandacht te geven hopen we een positieve invloed in hun levens te hebben. Het is mooi om dit werk te kunnen doen, maar tegelijkertijd ook schrijnend om te zien in wat voor omstandigheden kinderen en tieners soms opgroeien. Machteloosheid en hoop op een betere toekomst wisselen elkaar steeds af.