Koude temperaturen & outreach

Sinds begin oweerberichtktober is de wereld hier al wit gekleurd, maar vanaf deze week wordt het echt koud. Overdag rond de -20 en in de nacht zelfs een paar keer voorbij de -30. Niet erg als je lekker binnen zit, maar toch even wennen en slikken als je buiten loopt. Zeker met de gedachte dat deze temperaturen de komende maanden geen uitzondering zullen zijn. Binnen is het daarin tegen hartstikke warm en zetten we de ramen af en toe open omdat we de verwarming niet zelf kunnen reguleren.

Dat het kouder wordt ondervonden we afgelopen week o.a. toen we met autopech langs de weg stonden. Met een temperatuur van -12 buiten was het ook binnen in de auto niet echt warm en hadden mijn tenen het zwaar te voorduren 😉

Afgelopen week was ik op outreach en verbleef ik in een Siberisch dorpje. Het dorpsleven is heel anders dan het leven in de stad. Het leven is er veel rustiger en de Russische cultuur is daar vaak veel sterker en zichtbaarder aanwezig. De huizen zijn meestal in oude/slechte staat en de wc is vaak buiten (een gat in de grond). De rolverdeling tussen man en vrouw is sterk aanwezig; de vrouwen doen de huishouding en zorgen voor de kinderen en de mannen doen het werk buitenhuis.

Tijdens deze week hebben we o.a. ‘moederdag’ gevierd. Rusland viert dit eind november en wij hebben daarom afgelopen week alvast een avond voor de moeders georganiseerd om ze in het zonnetje te zetten. Een Russisch feestje vier je met liedjes zingen, gedichten voordragen, lekkere hapjes, etc. In de dagen ervoor waren we daarom druk in de weer met alle voorbereidingen. Zelf had ik een korte presentatie voorbereid over Nederland en Nederlandse moeders en heb ik een aantal Russische liedjes meegezongen. De avond was zeer geslaagd en de vrouwen hebben genoten.

Voor foto’s van de outreach klikt u hier.