Een droom die werkelijkheid werd

IMG_20161227_154346 (2)In januari hadden we een kamp georangiseerd voor ‘children at risk’. Op deze manier wilden we de kinderen even uit hun thuissituatie halen, samen plezier maken en ze gewoon weer even kind laten zijn.

Tijdens het kamp zijn we o.a. wezen bowlen, naar een plek in de stad geweest waar allerlei ijsglijbanen zijn, hebben we film gekeken, maar hebben we ook samen gezongen en de kinderen het échte kerstverhaal verteld.

Voor één van de kinderen kwam een droom uit tijdens het kamp. Als afsluiting van het kamp gingen we lunchen bij de KFC. Voor één van de kinderen was dit de allereerste keer. Ze vertelde enthousiast dat ze hier al zo lang van droomde. Ze had vaak reclames op de televisie van deze fastfood keten gezien en al haar klasgenootjes waren er wel al eens geweest, maar zij nog nooit. Nu kon zij eindelijk ook zeggen dat ze hier had gegeten.

In Rusland wordt oud&nieuw altijd groots gevierd en krijgen kinderen cadeautjes. Daarom hadden wij tijdens het kamp als verassing ook nog wat cadeautjes voor de kinderen. Een van de kinderen (5 jaar) kon haar ogen niet geloven toen ze haar cadeautjes opende: “Wouw! Dit is precies wat ik wilde! Tandpasta! Ik ga vanaf nu elke dag mijn tanden poetsen”, riep ze blij. Toen ze daarna de douchegel met bananengeur opende moest iedereen het ruiken. Voor haar was het heel bijzonder om eindelijk eens iets echt voor haar zelf te hebben.

Het zegt veel over de thuissituaties waar de kinderen uitkomen en ook dat ze graag bij hun leeftijdgenootjes willen horen. Vaak zijn de omstandigheden er niet naar dat ze dezelfde dingen kunnen doen als hun leeftijdsgenootjes waardoor ze al snel buiten de groep liggen.

Wat is het dan geweldig om de kinderen even uit hun dagelijkse situatie te kunnen halen en hun gezichten te zien glimmen bij soms maar hele kleine dingen.

DSC07220

DSC07176

DSC07066