Een ballerina willen zijn

IMG_20170712_161819

In de afgelopen 2,5 week was ik samen met Irene, een vriendin uit Nederland, in Sint Petersburg. We hebben meegeholpen bij een kamp voor jongeren met een lichamelijke beperking (voor foto’s van het kamp klik hier) en daarnaast hadden we met verschillende mensen afgesproken die in Sint Petersburg met (wees) kinderen werken.

Eén van de projecten die we hebben bezocht was een kinderoncologie afdeling in een ziekenhuis, waar ik in de afgelopen jaren vaak ben geweest. Dit was nl. niet mijn eerste reis naar Sint Petersburg. In 2004 bezocht ik voor de eerste keer deze stad. Ik had toen nooit kunnen bedenken dat dit niet bij één reis zou blijven, maar dat er nog vele reizen zouden volgen en dat zelfs het verlangen zou ontstaan om in Rusland te gaan wonen.

Door de jaren heen heb ik veel bezoekjes aan de kinderoncologie afdeling in een ziekenhuis in Sint Petersburg gebracht, om liefde en aandacht te geven aan de kinderen die hier verblijven. Een mooie en bijzondere plek waar verdriet en blijdschap zo dicht bijelkaar liggen. Verdriet om wat de kinderen moeten doorstaan en de vaak zo onzekere toekomst. Blijdschap omdat je veel meer leert te genieten van de kleine dingen en intens blij bent als één van de kinderen een positieve uitslag krijgt.

Het raakt mij  iedere keer weer hoe de kinderen zich dapper door het ziekteproces heen slaan. Toen we afgelopen week op de afdeling waren en samen met de kinderen aan het knutselen waren vertelde een zevenjarig meisje enthousiast dat het haar droom is om ballerina te worden. Vol enthousiasme vertelde ze over een balletvoorstelling die ze kort geleden had gezien en hoe graag ze op een dag zelf zo’n voorstelling wil dansen. Op zo’n moment kunnen we alleen maar hopen dat haar droom gaat uitkomen, dat ze deze vreselijke ziekte zal overwinnen en op een dag zal stralen op het podium. Aan haar vechtlust zal het in iedergeval niet liggen!

Bijzonder dat we de kans hadden om even tijd met deze kinderen te kunnen doorbrengen. Mocht ik nog eens in Sint Petersburg gaan wonen, dan is dit zeker een plek waar ik graag aan het werk zou willen gaan. Deze kinderen en hun ouders verdienen het om gesteund te worden en wat kan ik daarnaast nog veel leren van deze kleine, dappere helden. We gaan zien wat de toekomst gaat brengen!

Samen met Irene.
Samen met Irene.
Op visite bij 'oude' vriend Vova in St. Petersburg.
Op visite bij ‘oude’ vriend Vova in St. Petersburg.
Sint Petersburg.
Sint Petersburg.