In Nederland!

IMG_20171221_135619Ik ben in Nederland! Dit keer niet voor een weekje, maar voor een verlofperiode van 2,5 maand. Zoals het nu lijkt zal ik begin maart weer terugkeren naar Rusland en starten met een nieuw project (daarover binnenkort meer!). Voor nu is het heerlijk om mij weer even onder te dompelen in het Nederlandse leven. Deze periode is bedoelt om op adem te kunnen komen, weer tijd kunnen doorbrengen met familie, vrienden en sponsors, en tegelijkertijd ook een periode van netwerken en vertellen over het werk wat ik in de afgelopen twee jaar heb gedaan en wat de nieuwe plannen zijn.

Na een periode in het buitenland te hebben gezeten is het altijd grappig om te ervaren hoe je aan sommige (Nederlandse/westerse) dingen weer moet wennen en er ook dingen zijn die je voorheen normaal vond, maar waar je je nu ineens over kunt verbazen. Bij deze een top 10 waar ik weer aan moet wennen of dingen die mij opvallen:

  1. Met stip op nummer één: de weercodes in NL! Glijden we in Siberië zo’n 6 maanden per jaar over de wegen en heb ik daar nog nooit van een weercode gehoord (behalve een waarschuwing als de temperaturen beneden de -40 graden Celsius komen), lijkt hier in Nederland vrijwel iedere week wel een weercode van toepassing.
  2. Ondertussen geniet ik hier heerlijk van de lente temperaturen, althans zo voelt het voor mij. Ik verwonder mij nog dagelijks over dat het hier zo groen is. Laat de zomer maar komen!
  3. Wat mij hier ook ineens opvalt is, dat als je over straat loopt, je bij vrijwel ieder huis naar binnen kunt kijken. ’s Avonds zijn de gordijnen meestal open en kun je alles zien wat er zich binnen afspeelt, dat zal je in Rusland niet zo snel zien.
  4. Over straat lopen is hier trouwens wel een feestje, mensen groeten elkaar vriendelijk, zelfs al kennen ze je niet. In mijn eerste weken in Rusland had ik dit snel afgeleerd, nadat ik herhaaldelijk vreemd werd aangekeken en werd nagestaard.
  5. Naar de supermarkt gaan is ook een feestje; ik ben er inmiddels al een paar keer geweest en er zijn gewoon altijd bananen! (Automatisch koop ik ze ook nog iedere keer, omdat ik nog steeds denk: ik weet niet wanneer ze er weer zijn!) En wat een heerlijkheid, het enorme groente assortiment in de winkels!!!
  6. Water kan gewoon weer uit de kraan gedronken worden, zonder dat er een filter aan te pas hoeft te komen.
  7. En wcpapier kan weer gewoon door de toilet en hoeft niet in een prullenbak of oude doos naast de toilet gedopeneerd te worden. Nog een voordeel: de wc’s zijn hier altijd binnen!
  8. Iets anders wat ik eerst heel normaal vond, maar wat ik nu “niet meer kan” is met buitenschoenen aan in huis lopen. Eigenlijk best een gekke gewoonte, toch?!
  9. Werd ik in Siberië aangestaard of soms zelfs uitgelachen als ik op straat met mensen in een andere taal sprak, kijkt hier in Nederland niemand vreemd meer op als je in een andere taal praat.
  10. En tot slot, zowel in Siberië als bij mijn tijdelijke verblijfplaats hier in Nederland, woon ik dichtbij een spoor. Eén groot verschil is dat ik hier in NL nog geen enkele keer heb opgemerkt dat de trein voorbij gaat, terwijl in Siberië alles in het huis trilde en het meerdere keren op een dag voelde alsof we een kleine ‘aardbeving’ hadden.

Ik ga de komende weken nog even heerlijk genieten van het Nederlandse leven! Via deze weg wens ik iedereen een heel gelukkig, gezond en gezegend nieuwjaar toe. En hopelijk tot ziens in 2018!