Zomerprojecten

Het zomerseizoen is van start! De aankomende periode zullen we op verschillende plaatsen in Rusland en in omliggende landen kampen draaien. Op dit moment draaien we een kamp in Rubtsovsk (Siberië) voor kinderen met een beperking. Onze kampdirecteur, Irina, schrijft: “De eerste twee dagen waren, ondanks de extreme hitte, een groot succes! We hebben veel nieuwe kinderen dit jaar, waar we enorm dankbaar voor zijn! Vandaag – dag 2 – konden de kinderen d.m.v. een speurtocht kennismaken met 8 verschillende beroepen. Ze hebben genoten!”

Voor kinderen met een beperking is het een extra uitdaging om hun plek in de maatschappij te kunnen vinden. Veel kinderen brengen het grootste gedeelte van hun tijd thuis door. Irina en haar team doen het hele jaar door wekelijks huisbezoeken waarbij ze tijd doorbrengen met de kinderen en ook activiteiten buitenshuis organiseren. Voor de ouders is dit ook een heel fijn moment. Het grootste gedeelte van hun tijd zijn ze vaak bezig met de zorg voor hun kind(eren) en zo’n huisbezoek geeft hun ook de gelegenheid om even te kunnen ontspannen en iets voor zichzelf te kunnen doen.

Deze zomer hebben we een aantal kampen voor kinderen met een beperking gepland staan. Zo draaien we in Voronezh (zuidwesten van Rusland) een kamp specifiek voor kinderen die slechthorend of doof zijn. En tijdens de kampen in Tadzjikistan worden kinderen met een beperking in de reguliere kampen opgenomen. Dit is helaas voor nu nog een uitzondering, maar we hopen in de toekomst dat dit normaal gaat worden en we zoveel mogelijk kampen toegankelijk kunnen maken voor kinderen die iets meer hulp en zorg nodig hebben. Dat dit belangrijk is blijkt wel uit het bericht dat we o.a. van de vader van Amantur kregen. Samen met zijn vrouw en hun zoon namen zij in 2021 deel aan een kamp in Kirgistan:

“We zijn heel dankbaar dat er zo’n dergelijk kamp is. Onze zoon, Amantur, heeft cerebrale parese (hersenverlamming). We hebben dit altijd heel moeilijk gevonden en zagen geen toekomstperspectief voor hem. Toen we Amantur tijdens het kamp zagen genieten en hem enorm zijn best zagen doen om deel te nemen aan de activiteiten heeft dit ons nieuwe hoop gegeven. We hebben nieuwe motivatie en energie ontvangen om er alles aan te doen om onze zoon een zo normaal mogelijk leven te geven.”