HBOT – update 1

Normaal schrijf ik hier alleen over werk gerelateerde dingen, maar dit keer even een persoonlijke update. Zoals de meesten van jullie zullen weten ben ik recent gestart met de hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) vanwege het post-covid syndroom dat ik in februari 2021 opliep. In de afgelopen periode heb ik veel vragen gekregen over hoe deze therapie eruit ziet, hoe het werkt en hoe ik het ervaar. De meest voorkomende vragen zal ik d.m.v. deze blog proberen te beantwoorden.

Maar voordat ik daarmee begin, wil ik eerst graag iedereen enorm bedanken voor het meeleven én het mede mogelijk maken van deze behandeling! Heel bijzonder om te ervaren dat iedereen zo betrokken is, meeleeft én bereid is een steentje bij te dragen. Vanuit de grond van mijn hart: BEDANKT!!!

HBOT & Post-Covid HBOT is een therapie dat ervoor zorgt dat het zuurstofgehalte in het bloed en weefsel toeneemt. De hyperbare zuurstof zorgt ervoor dat het zuurstofaanbod in het lichaam en alle weefsels toeneemt, het bevordert de algehele doorbloeding en bevordert de werking van het immuunsysteem waardoor het lichaam weer beter in staat is infecties te bestrijden. Veel patiënten met het post-covid syndroom ervaren bij deze behandeling een aanzienlijke verbetering in de cognitieve klachten, slaap en op energieniveau.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk? De behandeling vindt 5x per week (ma – vr) plaats in een hyperbare kamer waar de druk wordt verhoogd naar 2,5 bar (komt overeen met de druk op 15 meter onder water). Als deze druk bereikt is dan zet je een zuurstofmasker op om 100% zuurstof in te ademen. Door de verhoogde druk neemt het lichaam 12x meer zuurstof op, dit wordt opgelost in het bloedplasma en de grote hoeveelheid zuurstof die vervolgens door het lichaam wordt vervoerd geeft het genezende effect. De zuurstof wordt 4x in een blok van 20 minuten via een masker toegediend. Tussendoor wordt het afgewisseld met gewone lucht. In totaal zit je dus per dag ongeveer 2 uren in de hyperbare zuurstof cabine. In Sneek, waar ik de behandeling volg, kun je met maximaal 9 personen in de cabine zitten (er zitten op dit moment best veel long-covid patiënten tussen die ook allemaal al meer dan 2 jaar onderweg zijn). Je mag een boek, tijdschrift of puzzelboekje tijdens de sessies meenemen en ook kun je evt. muziek luisteren. Twee uren lezen/puzzelen zit er op dit moment voor mij nog niet in, dus ik lees af en toe iets uit een tijdschrift (een boek lezen lukt nog niet), afgewisseld met gewoon met mijn ogen dicht zitten.

Hoe snel zie je resultaat? De eerste 10 behandelingen zijn er met name voor om het zuurstofgehalte in je lichaam omhoog te brengen. Mocht je na die eerste 10x ziek worden en/of een keer moeten overslaan, dan is dat niet heel erg omdat het zuurstofgehalte in het lichaam dan op pijl is. Als het zuurstofgehalte op pijl is kan het herstellende effect beginnen, al duurt het vaak wel even voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn (ik heb begrepen dat bij de meeste long-covid patiënten vaak de eerste verbeteringen tussen de 20 – 30 behandelingen ontstaan). Het maximale aantal behandelingen is 40x. De uiteindelijke resultaten zijn bij iedereen verschillend. Er zijn mensen met post-covid die door de HBOT volledig herstellen, maar de meesten herstellen voor een deel, waardoor de kwaliteit van leven enorm vooruitgaat. Na afloop van de behandeling werkt de zuurstof nog een aantal weken door, waardoor er ook na de behandeling (nog verder) herstel kan plaatsvinden.

De eerste 12 behandelingen Voor mij is de kop er dus inmiddels af en ik heb nu de eerste 12 behandelingen erop zitten (woensdag 14 juni). Bij het intakegesprek gaf de arts duidelijk aan dat het niet ‘zomaar’ een behandeling is, en inderdaad, het is een vrij intensief traject. In de eerste week startte ik in de ochtend groep (9.00 – 11.00), dit viel mij erg zwaar. Inmiddels zit ik in de middaggroep (11.30 – 13.30) en dat gaat mij beter af. Hierdoor kan ik in de ochtend rustig opstarten en na de zuurstofsessie ’s middags mijn rust pakken. De behandeling zelf is in principe voor nu voldoende activiteit op één dag. Ik doe af en toe nog wat kleine noodzakelijke dingen voor het werk, of een korte sociale activiteit, maar ik heb voor nu voornamelijk nog rust nodig.

Afgelopen vrijdag (9 juni) had ik mijn eerste tussentijdsgesprek met de arts. Gedurende de behandelingen vinden deze gesprekken een aantal keren plaats. Voorafgaand aan deze gesprekken vul je vragenlijsten in om o.a. de voortgang van het traject bij te houden. Een gezond persoon scoort op deze lijsten gemiddeld rond de 30 punten en de maximale score is 140 (slechter kan niet). Ik kom net uit een flinke terugval qua klachten, wat ook terug te zien was in mijn score bij aanvang van de behandeling: 119 (bij mijn eerste gesprek in december 2022, om te kijken of ik überhaupt in aanmerking zou komen voor de behandeling, scoorde ik 107). De HBOT heeft dus voldoende ruimte om mijn score in de komende periode flink naar beneden te halen! 😉

Tot slot, nogmaals dank aan iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is bij dit proces! De financiële steun, de mentale support, gebed, meeleven, het aanbieden van boodschappen doen, maaltijden brengen, etc. Heel fijn! Het voelt op sommige vlakken alsof ik weer even een stapje terugdoe, omdat ik met name in mijn eerste jaar post-covid ook vrijwel niet in staat was om te koken, boodschappen te doen, te werken etc. Maar het is van tijdelijke aard én ik ga er vanuit dat ik na deze behandeling al deze dingen weer kan! Ik kan niet wachten!

Wordt vervolgd!