Het succes van het Dignity programma

“Ik heb erg genoten van deze “Dignity Dag”. Ik vond de onderwerpen die op dit evenement werden besproken erg interessant. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en ben me weer meer bewust geworden van wie ik eigenlijk ben, en dat ik dicht bij mezelf moet blijven. Ik heb een fantastische dag gehad en ik hoop nog een keer bij zo’n dag aanwezig te kunnen zijn. Bedankt voor deze geweldige tijd!” – Victoria, Tadzjikistan, Juni 2023 

Het Dignity Programma is een programma dat in Zuid-Afrika is ontwikkeld met als doel om jonge meiden bewust te maken van hun waardigheid. Tijdens een “Dignity Dag” leren jonge meiden o.a. over hoe kostbaar ze zijn, over identiteit, Gods plan voor hun leven en goede keuzes maken, maar ook over het vrouwelijke lichaam, menstruatie en persoonlijke hygiëne. Zo vertellen we jonge meiden o.a. hoe ze duurzame en gezonde keuzes kunnen maken als het gaat om menstruatieproducten. In Rusland en in de omliggende landen ligt er nog steeds een taboe op dit soort thema’s, terwijl zowel meiden als vrouwen er enorm mee geholpen zijn als hier open over wordt gesproken en goede voorlichting over wordt gegeven. 

In 2021 zijn we aan de slag gegaan om dit programma naar het Russisch te vertalen en geven we sinds begin 2022 trainingen aan Russisch sprekende vrouwen om met dit specifieke programma te werken. Inmiddels worden er Dignity Dagen in Rusland, Kirgistan en Tadzjikistan georganiseerd. We zien steeds weer opnieuw een geweldige impact van deze programma’s op zowel de vrouwen die we trainen als de jonge meiden die aan de Dignity Dagen deelnemen. 

Zo liet één van de vrouwen die afgelopen mei deelnam aan één van onze trainingen ons weten: “Deze training bevestigde eens te meer dat deze onderwerpen zeer belangrijk zijn, bespreekbaar moeten worden gemaakt en aangepakt moeten worden. Dankzij de training heb ik nu concrete handvaten hoe ik hier verder mee aan de slag kan gaan.” En één van de meiden die recent bij een “Dignity Dag” in Tadzjikistan aanwezig was, schreef: “Ik heb veel geleerd over persoonlijke hygiëne. Blijf meiden vertellen over wat jullie ons ook hebben verteld! Het zijn hele belangrijke onderwerpen. Ik ben blij dat ik heb geleerd over het gebruik van verschillende menstruatieproducten. Maar ook de lunch, watermeloen, de koekjes en pizza vond ik leuk en lekker. Heel erg bedankt!” 

Onlangs werden een paar van ons team uitgenodigd om een “Dignity Dag” te houden tijdens een kamp voor kinderen uit sociaal economisch kwetsbare gezinnen net buiten Sint Petersburg. Daar liet één van de kamp-/groepsleiders ons na afloop weten: “Geweldig dat jullie deze onderwerpen bij de kinderen bespreekbaar maken. De meeste van deze kinderen hebben niemand in hun omgeving die met hun over deze onderwerpen praat. Ik heb persoonlijk pas op 23-jarige leeftijd geleerd wat ovulatie is, en nu, een jaar later, hoor ik zelf op deze “Dignity Dag” ook nog nieuwe dingen.” 

In de herfst van 2023 staat onze eerste training voor mannen gepland om hun te trainen om met een soortgelijk jongensprogramma te werken, om zo ook de Russische jongens te bereiken en hun te stimuleren goede keuzes in hun leven te maken. In dit programma bespreken we ook onderwerpen als identiteit en over Gods plan voor hun leven en maken we thema’s als pornografie en seksualiteit bespreekbaar. We krijgen al vaak de vraag wanneer we van start gaan om de mannen te trainen en hebben zelfs al een opgavelijst van mannen die de eerste training niet willen missen. Kortom, we kunnen niet wachten om ook met deze programma’s aan de slag te gaan!

Gemiddeld kost het € 150,– om een training te organiseren en dus vrouwen te trainen om met dit programma te kunnen werken en € 100,– om een “Dignity” of “Dare” dag te organiseren. Met een kleine bijdrage kunt u meehelpen om deze trainingen en programma’s mede mogelijk te maken! Een donatie kan via onderstaande bankgegevens. Namens ons allemaal heel erg bedankt!