KIDZ Conferentie in Centraal-Azië

Van 2 – 16 april heb ik samen met mijn collega Dasha een werkbezoek gebracht aan Kazachstan en Kirgistan. We hebben verschillende teams en projecten bezocht en kijken terug op een goede en effectieve tijd.

Tijdens onze reis hebben we ook de 3-daagse KIDZ conferentie bezocht voor kinderwerkers uit Centraal-Azië. Dasha en ik hebben beide een seminar gegeven tijdens deze conferentie. Dasha over het thema ‘hoe met tieners te praten over seksualiteit’ en ik over ‘de ontwikkeling van de hersenen tijdens de tienertijd en wat voor impact dit heeft op een tiener’. De les over het tienerbrein geef ik ook vaak tijdens onze ‘Dignity trainingen’ en is vaak een eye-opener voor de deelnemers. Ook tijdens deze seminar waren er na afloop veel reacties in de trant van dat ze zich niet eerder hadden gerealiseerd wat de invloed van de ontwikkeling van de hersenen op gedrag en geloofsbeleving is. Bij het geven van deze seminar tijdens de conferentie slaakte een moeder een zucht van verlichting: “Ik heb mij zo’n zorgen gemaakt om mijn puberzoon, maar nu realiseer ik mij dat zijn gedrag heel normaal is en heb ik vertrouwen dat het wel goed komt.”

Ook hebben we veel individuele gesprekken gevoerd met deelnemers van de conferentie over thema’s rondom kinder- en tienerwerk en hebben we veel vragen kunnen beantwoorden en adviezen kunnen geven. Het was erg bemoedigend en inspirerend om zo’n honger en verlangen bij de deelnemers te zien om meer te leren over kinder- en tienerwerk! Inmiddels hebben we al een heel aantal van de deelnemers ook op één van onze online trainingen in Mei mogen verwelkomen.

Een meisje van 17 deelde tijdens de afsluiting van de conferentie het volgende met ons: ‘Eerlijk gezegd kwam ik naar de conferentie toe zodat ik dan niet naar school hoefde, maar ik ga terug naar huis met een enorm verlangen om met kinderwerk aan de slag te gaan in onze kerk en aan de verstoorde relatie met mijn broertje te gaan werken.’