HBOT – update 2

De eerste 6 weken van de hyperbare zuurstoftherapie zitten er alweer op, dus hoogtijd voor even een korte tussentijdse update. In de laatste 4 weken is inmiddels een veel gehoorde opmerking – vanuit zowel Nederland als Rusland – dat mijn stem veel sterker en helderder klinkt. Gelukkig maar, want er ligt nog een taak in Rusland! 😀 (“Spreek voor hen die weerloos zijn,….” Spreuken 31:8) Ik heb zelf ook het idee dat ik langzaamaan fysiek weer wat sterker begin te worden. Er zijn nog voldoende dagen waarbij ik me intens moe voel en bed en bank mijn beste vriend nog zijn, maar er lijkt wel weer wat meer een basisenergie te ontstaan en er zitten dus ook dagen tussen dat ik weer meer energie heb. Zo lukt het nu soms om na het avondeten nog een kleine avondwandeling te maken (dat was echt zeer zeldzaam in de afgelopen 2,5 jaar) en begin ik af en toe momenten te krijgen waarbij ik mij realiseer dat ik iets aan het doen ben en er de energie/kracht ook daadwerkelijk voor heb, terwijl ik voorheen zo’n desbetreffende activiteit ook wel deed, maar dan vanuit een staat van vermoeidheid of dat het eigenlijk niet kon. Een gedeelte van de huidige vermoeidheid is ook een bijwerking van de behandeling zelf (dit is een andere vermoeidheid dan de long-covid vermoeidheid). Het is dus soms ook nog lastig te pijlen wat waarvan komt en er is dan ook meer tijd voor nodig om er echt iets over te kunnen zeggen.

Over het algemeen zie ik een flinke verbetering in mijn nachtrust (wat een zegen!) en lijkt het nare gevoel in mijn hoofd wat sneller weg te trekken als ik toch wat te veel heb gedaan. Ik hoop dat dit in de komende periode, in combinatie met de prikkelverwerking, nog verder zal verbeteren, al lijk ik ook daarin al wel wat kleine stapjes te maken. De eerste weken van de behandeling kwam ik op het laatste moment binnen, omdat het mij te veel was om voorafgaand aan de behandeling met andere mensen te praten. Dit is iets wat ik in de afgelopen periode überhaupt het allerergste vond van de hele long-covid; de aanwezigheid van andere mensen moeilijk kunnen verdragen. Maar nu lukt het steeds vaker om voorafgaand aan de behandeling nog even met anderen te kletsen. Én moest ik tijdens de eerste weken er niet aan denken om muziek te luisteren tijdens de behandeling, lukt het me nu om af en toe een stukje radio te luisteren. Bij andere long-covid patiënten die deze behandeling al hebben afgerond is over het algemeen wel een vergelijkbaar verloop zichtbaar. Eerst hele kleine stapjes, maar op het einde van de rit toch een flinke verbetering zichtbaar. Dus daar ga ik ook voor!

Nogmaals heel erg bedankt voor alle steun tijdens deze periode; voor de gebedssteun, praktische hulp, de financiële ondersteuning en voor alle lieve kaartjes en appjes! Soms lukt het niet om direct te antwoorden, omdat er nog dagen tussen zitten dat ik te moe ben om te kunnen reageren, maar ik waardeer het enorm!

Hierbij nog een paar concrete gebedspunten:

  • Dat in de aankomende periode de prikkelverwerking sterk zal verbeteren en mijn hoofd weer helder wordt;
  • Dat het immuunsysteem weer helemaal goed gaat functioneren;
  • De energie verder zal toenemen;
  • Ik straks weer conditie kan opbouwen;
  • Dat het vertrouwen in mijn lichaam ook weer zal terugkomen;
  • En dat gedurende de behandeling het goed zal blijven gaan met mijn oren in combinatie met de druk in de cabine.

Ps. Het werk in Rusland en in de omliggende landen gaat gelukkig gewoon door! Lees hier bijvoorbeeld over het succes van het Dignity Programma in Rusland. Binnenkort verschijnt er ook weer een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over het werk van Grain of Wheat Rusland. Ontvangt u deze nog niet? Dan kunt u zich hier inschrijven!